Schaaknieuws Suriname

Schaakbond sluit schaakjaar 2005 succesvol af


Diploma's en Awards

De Surinaamse Schaakbond heeft op vrijdag 16 december, in het S.O.C gebouw, het schaakjaar 2005 afgesloten. Bij deze gelegenheid werden schaakawards en schaakdiploma’s uitgereikt. De avond werd begonnen met speeches van de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond Michael Siban, directeur sportzaken Ro Phoelsing en de voorzitter van het Surinaams Olympisch Commitee Gerard van Dijk. Michael Siban, voorzitter van de schaakbond, gaf aan dik tevreden te zijn met het schaakjaar 2005 en gaf een review. Op het nationaal vlak werden alle schaaktoernooien afgewerkt die op programma stonden voor dit jaar. Voor dit jaar waren er 3 internationale meetmomenten te weten het alhier georganiseerde Suriname Open Internationaal chesstournament waaraan schakers deelnamen uit Barbados, Curacao, Trinidad en uiteraard Suriname, the Central American and Caribbean U-20 Championships en het Sagicor chesstournament (beide gehouden te Barbados). De voorzitter sprak een woord van dank aan alle personen en bedrijven die de schaakbond in het haast afgelopen jaar hebben ondersteund en sprak de hoop uit dat het schaakjaar 2006 met behulp van deze personen en bedrijven tenminste even succesvol zal zijn. De directeur van sportzaken Ro Phoelsing complimenteerde de schaakbond met het succesvol afronden van het schaakjaaar 2005. Hij gaf aan dat er vanuit sportzaken moeite gedaan zal worden om de beloofde subsidies aan de schaakbond vrij te maken. Gerard van Dijk, voorzitter van het S.O.C, feliciteerde de schaakbond met het succesvol schaakjaar en gaf verder aan blij te zijn dat het gebouw van het S.O.C op regelmatige basis door de schaakbond gebruikt wordt. De voorzitter gaf tenslotte aan dat het S.O.C waar mogelijk ook in 2006 haar steun zal geven aan de schaakbond. Na de speeches werden de diploma’s uitgereikt van de laatste 2 schaakexamens. Opmerkelijk bij deze diplomauitreiking was dat er een nieuwe groep schakers te Leiding hun diploma in ontvangst mochten nemen. s.v Anand heeft begin van dit jaar, met tussenkomst van het directoraat sportzaken, schaakvereniging CSV en Rukhmania bereid gevonden een groep enthousiaste jeugdschakers de beginselen van het schaken bij te brengen. De geslaagden voor stap I waren: Ashravi Ausan, Avindra Mohan, Ashvin Mohan, Shanice Winter, Arlene Winter, Sudesh Biharie en Aniksha Jagesar. De gebroeders Ashvin en Avindra Mohan wisten ook stap II succesvol af te ronden. Jeugdschakers van Het Jonge Paard mochten ook hun diploma van de verschillende stappen in ontvangst nemen.

  De overige geslaagden waren:
 • Stap I: Severine Belliot, Emanuel Renfrum, Preshand Manbodh, Gordon Brandon, Alexander Kafiluddin en Calvin Tjong Tjin Joe
 • Stap III: Geryen dos Ramos
 • Het officieel gedeelte van de avond werd afgesloten met de uitreiking van de jaarlijkse schaakawards voor beste schaker, beste schaakster, most improved chessplayer en schaakvereniging van het jaar.

  • Beste schaker: Roger Matoewi
  • Hij wist dit jaar het Sterrentoernooi en het Rapidkampioenschap op zijn naam te schrijven.
  • Beste schaakster: Victoria Naipal
  • Werd voor de 2de opeenvolgende keer nationaal dameskampioen en wist goede prestaties neer te zetten op Barbados (gedeelde 3de plaats in het CAC U-20 toernooi waarin ze remise speelde tegen een woman Fide meester uit Cuba, beste dame in het sagicor jeugdtoernooi).
  • Most Improved: John Ramdat Tewarie
  • Werd tegen alle verwachtingen nationaal jeugdkampioen van Suriname.
  • Vereniging v/h jaar: Rukhmania (clubkampioen 2005)

  3 personen die zich keihard hebben ingezet, mochten van de schaakbond een oorkonde in ontvangst nemen te weten: Mevr. Lena Soetosenojo, Mevr Mariette Djojowiardjo en Dhr Alfred Ford. Carlos dos ramos mocht 2 oorkonden in ontvangst nemen. Hij heeft als schaker dit jaar voor sensatie gezorgd door tegen alle verwachtingen het sterk bezet Suriname Open international Chesstournament overtuigend te winnen. Als blijk van waardering voor zijn inzet in de bestuursperiode 2002-2004 mocht hij ene oorkonde in ontvangst nemen. De schaakbond wenst aan alle sportvrienden een voorspoedig sportjaar 2006!!

  Namens de Schaakbond,
  Michael Siban, voorzitter